Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 29 mai 2023

profesori_resping_propuneri_guvern_greva_generala_educatie.jpg

Angajați din educație protestează în fața Guvernului, 25 mai 2023
Angajați din educație protestează în fața Guvernului, 25 mai 2023
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Greva profesorilor a intrat in cea de-a doua saptamana. Liderii sindicali s-au vazut astazi cu ministrul Muncii pentru discutii pe tema salarizarii dar nici o solutie nu s-a desprins. Sindicatele vor maine o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis. Sunt temeri ca examenele finale, evaluarea nationala si bacalaureatul, ar putea fi amanate. Asta s-a intamplat deja, pentru a doua oara, cu evaluarea Națională la clasa a VI-a.

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Regep Tayip Erdogan mai ramane 5 ani in fruntea Turciei. Liderul de la Ankara a promis că se va concentra pe rezolvarea problemelor cauzate de cutremurele din februarie şi pe relansarea economică, în contextul inflaţiei masive.

Chisinaul mai face un pas in directia combaterii propagandei. Preşedinta Maia Sandu anunţa că va lansa o iniţiativă legislativă pentru înființarea unui centru naţional de combatere a propagandei şi dezinformării alimentate de Federaţia Rusă.

Si tot in aceasta seara incercam sa ne lamurim daca poate fi impiedicata Ungaria sa preia presedintia UE. Parlamentul European dezbate joi, în premieră, un proiect de rezoluție în care se afirmă că Ungaria nu este  aptă să preia președinția rotativa anul viitor, pentru că nu respectă principiile statului de drept . Budapesta acuza o inițiativă „anti-maghiară”.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 29 mai 2023