Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 30 mai 2023

Presedintele Klaus Iohannis se angajeaza sa gireze un acord politic intre coalitie si sindicatele din educatie, au anuntat liderii de sindicat dupa intalnirea de la Cotroceni. Deocamdata greva profesorilor continua si maine. Mii de oameni au protestat astazi atat in fata Palatului Victoria cat si la Cotroceni.  

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Demisia sefului ANAF, liberalul Lucian Heiuș, da nastere la noi contre politice intre PSD si PNL.  Pentru minusul de aproape 9 miliarde de lei din colectare, liberalii dau vina pe Ionuț Mișa, numit de PSD, care se ocupă de colectarea banilor de la marii contribuabili și pe ministrul Finanțelor ca a supraestimat încasările bugetare, în timp ce social democrații il arata cu degetul pe seful demisionar al ANAF.

UE anunta primele sanctiuni impotriva unor persoane acuzate ca vor sa destabilizeze Republica Moldova. Intre acestia, oligarhii Vlad Plahotniuc si Ilan Sor dar si deputata SOR, Marina Tauber. Sancțiunile impuse la cererea Ministerului roman de Externe vizează înghețarea fondurilor deținut de aceste persoane în statele membre ale Uniunii și interdicții de călătorie.

Discutam si despre o controversată lege promulgata de presedintele polonez care  vizeaza înfiinţarea unei comisii de anchetă a „influenţei ruse în Polonia”. Aceasta va putea decide dacă politicieni de la Varsovia au cedat sau nu influenţei ruse în perioada 2007-2022 şi va putea să-i sancţioneze fără vreun proces în justiție.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 30 mai 2023