Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 2 iunie 2023

ligia_deca_ministru_legi_educatie.jpg

Examenele naţionale îşi păstrează calendarul, în condiţiile în care cadrele didactice se întorc de săptămâna viitoare în sălile de clasă.
Sursa imaginii: 
gov.ro

Dacă profesorii nu se întorc la clase de săptămâna viitoare, examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională vor fi reprogramate, anunta ministrul Educatiei. Ligia Deca a făcut apel la cadrele didactice „să ajute ca anul scolar sa fie finalizat în bune condiții”. Guvernul a aprobat ordonanța care prevede cresterea salariilor profesorilor cu 1000 de lei brut, de la 1 iunie. Sindicatele au transmis că nu accepta oferta iar greva continuă.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Raportul unei comisii de anchetă parlamentare franceze acuză Reuniunea naţională, fostul Front Naţional, partidul extremei drepte franceze, că ar fi «cureaua de transmisie» a Kremlinului. Marine Le Pen a fost interogată săptămâna trecută. Sub jurământ ea a respins acuzaţia că ar fi oferit sprijin politic în schimbul împrumutului bancar obţinut în 2014 de partidul sau de la o bancă ruso-cehă.

După Fitch în aprilie, Franța ar putea primi în această seară, o notă în scădere, de această dată din partea agenției Standard & Poor's.  Influenta agenție americană de rating va prezenta vineri ultima sa apreciere pentru economia franceză, la doar câteva săptămâni după nota mică acordată de agenția concurentă Fitch. Verdictul va veni târziu, după ce piețele financiare vor fi închise.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 2 iunie 2023