Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 6 iunie 2023

guvern_judecata_declic_salariu_minim.jpg

Protest Declic, în fața Guvernului, noiembrie 2022
Protest Declic, în fața Guvernului, noiembrie 2022
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Calendarul examenelor naționale rămâne deocamdată nemodificat, transmite ministrul Educatiei care anunță noi negocieri cu sindicatele maine. Pe de alta parte, adauga Ligia Deca, peste 15.000 de angajați din învățământ au renunţat la grevă după adoptarea ordonanţei care prevede majorări salariale.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

UE a prelungit restricţiile asupra importurilor de cereale ucrainene pentru cinci ţări, inclusiv pentru România, până la 15 septembrie. Aceste restricţii sunt menite să reducă excesul de ofertă care îi afecta pe producătorii respectivelor state. Ucraina, la rândul ei, a făcut presiuni pentru ca aceste restricţii să fie ridicate.

NATO atribuie Rusiei atacul asupra barajului din sud-estul Ucrainei, Kremlinul acuză Kievul. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente. Forţele militare ucrainene au intensificat, în ultimele săptămâni, atacurile asupra trupelor de ocupaţie, acţiuni care s-ar putea înscrie în preconizata contraofensivă ucraineană.

Iar in Franţa este o noua zi de greva si proteste contra reformei pensiilor, proiect adoptat de Parlament şi promulgat de Emanuel Macron. Ostilitatea faţă de prelungirea vârstei de pensionare la 64 de ani este în continuare  puternică. Sondajele arată că două treimi din francezi sunt contra acestei reforme.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 6 iunie 2023