Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Răspuns la propunerea de memorandum: Cum își imaginează ei că îi mai putem credem?

politicieni.jpg

Imagine surprinsă la potestul organizat de sindicalistii din domeniul educatiei si sustinatorii acestora in piata Victoriei din Bucuresti, 30 mai 2023. Inquam Photos / Octav Ganea
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Ne concentrăm astăzi la Tânăr în Europa pe greva profesorilor intrată deja în cea de-a treia săptămână. Liderii Coaliției au anunțat că Guvernul va adopta joi un memorandum privind majorările salariale ale personalului din Educație prin noua lege a salarizării.

În memorandum - document fără putere de lege - se prevede că noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant, asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

Este suficientă oferta pentru a pune capăt crizei din educație? La prima vedere, Nu, spune Geerge Purcaru, vicepreședinte FSLI.

Felicia Vranău este profesor de limba franceză la Colegiul Național Mihai Eminescu din Suceava.

Ea  contestă cifrele prezentatele miercuri de ministrul educației, Ligia Deca, care anunta ca peste 15.000 de angajați din învățământ au renunţat la grevă.

Felicia Vranău mai explică la RFI de ce cadrele didactice vor continua protestele.

"Cum vor respecta ei un memorandum care nu are valoare juridică, ci doar morală, câns ei nu au respectat legea salarizării, legea învățământului.

Cum își imaginează ei că îi mai putem credem?"