Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 8 iunie 2023

greva.jpg

Protest organizat de sindicalistii din domeniul educatiei si sustinatorii acestora in piata Victoriei din Bucuresti, 30 mai 2023.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul face un nou apel la profesori să renunțe la grevă. El spune că Guvernul și-a îndeplinit angajamentele luate la negocierile cu sindicatele din Educație și consideră că dascalii „au avut un partener onest” la aceste discuții. Intre timp, ministrul Ligia Deca anunta că probele de competențe de la Bacalaureat se amână pentru perioada 14-23 iunie iar mediile vor putea fi incheiate doar cu doua note.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Sunt voci care avertizeaza ca distrugerea barajului de peste Nipru, in regiunea Herson, reprezinta probabil cel mai mare dezastru ecologic din Europa, din ultimele decenii.  Autoritățile regionale continuă eforturile de salvare în zonele inundate masiv. Ucraina ar putea pierde recolte de câteva milioane de tone din cauza revarsarii necontrolate a apei, a transmis ministrul Agriculturii de la Kiev.

Iar fermierii din Republica Moldova sunt  maine in strada. Agricultorii din peste 20 de raioane ies cu utilajele mai multe drumuri nationale. Una dintre cele mai importante nemultumiri vizeaza interzicerea importurilor de cereale din Ucraina. Premierul Dorin Recean i-a invitat la negocieri  dar nu s-a ajuns la nici o intelegere.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 8 iunie 2023