Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 9 iunie 2023

id224441_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Protest educatie 9 iunie 2023
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Un nou miting de amploare al profesorilor in Bucuresti. Guvernul vine cu o noua oferta pentru sindicate  dar si cu modificari importante pentru examenul de bacalaureat. Se incheie astazi a treia saptamana de greva generala in educatie.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Aderarea țării noastre la spaţiul Schengen nu se afla pe agenda Consiliului Uniunii Europene, de la Luxembourg. Este ultimul Consiliu sub presedintie suedeza. Spania preia  presedintia rotativa. Eurodeputatul Renew Europe, Dragos Tudorache,  ne-a explicat ce s-ar putea intampla mai departe.

Scandal intre Centrul National Anticoruptie si Procuratura Anticoruptie de la Chisinau. Ofiteri CNA au depus o plangere pe numele Veronicai Dragalin, pe care o acuza de intimidare. Aceasta a reactionat si spune ca nu are de gand sa demisioneze din fruntea procuraturii anticoruptie. Presedinta Maia Sandu a criticat disputele dintre cele doua institutii.

Si, creşterea influenţei  unor formaţiuni radicale de dreapta a modificat negativ atitudinea populaţiei germane faţă de principiile supranaţionale ale Uniunii Europene. Sondajele date publicităţii în ultimele zile reflectă o creştere alarmantă a euroscepticismului. În acest context s-a înregistrat şi sporirea numărului de alegători care ar vota Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentu Germania.  

 
Emisiunea 40 de minute din data de 9 iunie 2023