Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 18 septembrie 2023

un_angajat_de_la_compania_romana_comvex_supravegheaza_descarcarea_cerealelor_ucrainene_in_portul_constanta_21_iunie_2022.

Un angajat de la compania româna Comvex supravegheaza descarcarea cerealelor ucrainene în Portul Constanta, 21 iunie 2022.
Porturile dunărene sunt singurele pe care Ucraina le poate folosi pentru exporturi după ce ieșirile la Marea Neagră au fost blocate de Rusia.
Sursa imaginii: 
© Vadim Ghirda / AP

Ucraina va da în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza restricţiilor pe care aceste state le-au impus pentru importurile de cereale ucrainene după ce Comisia Europeană a ridicat restricțiile impuse în luna mai. De partea sa, premierul Marcel Ciolacu anunță o interdicție pe 30 de zile până când Kievul vine cu o propunere de licențiere.  

sumarul emisiunii 40 de minute 

Dupa ce ieri a vizitat un centru de primire al migrantilor pe insula Lampedusa, sefa CE a prezentat un plan de urgenţă pentru a ajuta Italia să gestioneze sosirile record de migranţi pe teritoriul său. Intentia este ca solicitantii de azil sa fie mai bine distribuiti între ţările europene şi de prevenire a sosirilor în masă care pun o mare presiune asupra capacităţilor logistice şi administrative ale peninsulei.  

Iar romanii au ajunsa sa mai protesteze doar pe retelele sociale. În ultimele 12 luni, ponderea persoanelor care au participat la acțiuni de cetățenie activă a fost de 3,1%, indica datele statistice, consultate de Hotnews. Nivelul de educatie si  veniturile scazute ii tin pe romani departe de protestele de strada, arata datele  sociologice. Discutam pe larg in aceasta seara.    

 
Emisiunea 40 de minute din data de 18 septembrie 2023