Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miki Pereanu #onemillionangels: "Peste 98% din situațiile de discriminare legate de persoanele cu autism apar din cauza lipsei de informație."

whatsapp_image_2023-09-20_at_16.49.53.jpeg

Miki Pereanu in studioul RFI Romania
Conceptul #OneMillionAngels dedicat copiilor cu autism a prins contur în 2017 când Miki Pereanu a decis ca timpul zilei sale de naștere să îl aloce lansării unui astfel de proiect.
Sursa imaginii: 
Eduard Va / RFI Romania

În România, aproximativ 50.000 de copii şi tineri se confruntă cu tulburări de spectru autist, de dezvoltare sau comportamentale. Ceea ce nu toată lumea știe este că studiile internaţionale au arătat că peste 50% dintre cei afectaţi de autism pot duce o viaţă completă şi funcţională, dacă beneficiază de servicii şi terapie intensivă adecvate tulburărilor lor. Există tot felul de inițiative în zona societății civile care luptă pentru o schimbare, însă până la urmă, schimbarea vine la nivel individual. Miki Pereanu a înțeles acest lucru în 2017, când și-a dedicat ziua de naștere acestei lupte, ba mai mult, a inventat conceptul de #onemillionangels, dedicat copiilor cu autism.

"Mă bucur că există un feedback iată din ce în ce mai bun, mă bucur că există oameni care încep să înțeleagă, sau dacă nu înțeleg, măcar au curiozitatea să se informeze, pentru că, din păcate, peste 98% din situațiile de discriminare care apar în țara noastră legate de persoanele cu autism, apar din cauza lipsei de informație. Este extrem de important să ne găsim sursele corecte de informare."

Cum a pornit acest proiect numit #onemillionangels?

"Proiectul a pornit când am ales să-mi dăruiesc ziua de naștere. Nici în momentul de față nu știu, poate știe cineva și îmi spune, ce se face când îți cântă cineva La Mulți Ani? Mi-am dorit să ofer zilei o însemnătate mai mare decât doar ocazia de spune La Mulți Ani cu flori și ciocolată. Prima dată, în 2019 am alcătuit un workshop, un atelier caritabil, în care cei care au dorit să participe, în loc să vină cu flori și ciocolată, au făcut donații la liber pentru crearea unui loc de joacă pentru copiii cu nevoi speciale. La momentul respectiv, acesta era primul astfel de loc de joacă pe toată raza Bucurestiului și a județului Ilfov, în satul Piscu, în comuna Ciolpani. În felul acesta, am interacționat cu această lume un pic mai mult, mai intens. Am început să înțeleg care sunt nevoile, care sunt durerile, care sunt bucuriile, puține, cum sunt ele, și care ar fi posibilitățile noastre, ca indivizi, să putem să integram autismul și în general nevoile speciale, în societatea din care facem parte. Poate că, pentru unii, este un dat de la sine copilul lor să meargă la școală, să se bucure de copilărie, să poată să meargă într-un loc de joaca unde să se simtă primit, integrat, să se bucure alaturi de ceilalți copii, ei bine pentru un copil cu nevoi speciale lucrurile nu stau chiar așa, și iată și nevoia de deschidere, de comunicare, de înțelegere și de informare cu privire la aceste aspecte."

Dar totuși, un milion de îngeri, nu-i puțin lucru. Îți mai amintești primul înger pe care l-ai realizat?

"Un milion de îngeri este intradevar foarte mult, copleșitor, inclusiv pentru mine ca target, dar niciodată nu m-am gândit la chestia asta în termeni contabilicești. În primul rând este un proiect de suflet, este ceva ce izvoraște din nevoia aceasta de a dărui și de a face ceva concret în materie cu darurile pe care le-am primit și eu la rândul meu."

Am văzut îngerii, am înțeles misiunea, și acum, concret, cum putem dona? Presupun că fiecare înger înseamnă o anumită donație. Cum putem efectiv susține această misiune?

"Există anumite marje de recomandare pentru donație, niciodată nu am putut să setez costuri fixe pentru că, repet, țin mult mai mult la energia cu care pornește îngerul în călătoria sa, și în felul acesta pot și eu cu inima curată, cu bucurie și energie bună, să dăruiesc mai departe jumătate din suma pe care, cel pe care alege să ia un înger acasă, sau să-l dăruiască mai departe, să poată să doneze. Marjele acestea le-am calculat în felul următor, costurile mele de producție, că nimeni nu îmi dă pe ochi frumoși lutul, iar de taxe nu e scutit nimeni, reprezintă o pătrime din totalul pe care cineva poate să-l dăruiască. Apoi, înainte de aceasta, mai este încă pe atât sumă care va ajunge concret în fondul de terapie al Asociației "Help Autism" pentru că cu ei am colaborat cel mai des, dar nu în mod exclusiv, mai este și "Ajung deci Exist", mai este și "Autism Voice", zeci de astfel de asociații și fundații care încearcă să sprijine copiii cu nevoi speciale și copiii cu autism, și asta înseamnă practic o pătrime plus încă o pătrime, o jumătate de sumă. Cine vrea să dea mai mult de marja minimă recomandată pentru donație, reprezintă aprecierea față de munca pe care o depun, dar asta nu-i musai să existe, nu-i musai să fie pe loc, sau în momentul în care ne intersectam, toate vin la timpul și cu rostul și rolul lor."

Mai jos, interviul acordat de Miki Pereanu #onemillionangels emisiunii RFI360.