Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decriptaj / Este sistemul liberal al României în pericol?

decriptaj.jpg

Ovidiu Nahoi, Cristian Ghinea și Cristian Preda
Sursa imaginii: 
RFI Romania

România modernă s-a născut liberală. Ea este materializarea visului unor tineri de la mijlocul secolului al XIX-lea, educați în Occident și care își doreau, pur și simplu, ”o țară ca afară”.

România post-comunistă, cu toate greșelile și ezitările ei, s-a dorit o democrație pe model occidental, integrată în cluburile de elită numite NATO și Uniunea Europeană.

România ar fi putut mai mult, în aceste trei decenii, dar chiar și așa, se află în cea mai bună situație din toată istoria ei modernă, cu o democrație – totuși – funcțională cu cele mai puternice garanții de securitate din istorie și mai aproape ca niciodată de media europeană, ca nivel de dezvoltare.

Și totuși, exact acum, acest model, este pus în discuție prin avansul populismului și euroscepticismului, stimulate de propaganda pro-rusă.Este acum în pericol modelul liberal al României?

Răspund Cristian Ghinea, comentator politic, fost europarlamentar și ministru și Cristian Preda, profesor de științe politice, fost europarlamentar și consilier prezidențial.

Ei sunt autorii a două cărți despre construcția democrației românești.

Cine a făcut România – răscrucile noastre”, de Cristian Ghinea, Editura Humanitas.

De ce ațipesc parlamentarii și cum plagiază miniștrii”, de Cristian Preda, Editura Humanitas.