Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revoltă în Prelungirea Ghencea și Grozăvești: ”Nu avem parcuri unde să ne plimbăm copiii”

revolta_bucuresteni_prelungirea_ghencea_grozavesti_parcuri.jpg

Protest în Prelungirea Ghencea (imagine de arhivă)
Protest în Prelungirea Ghencea (imagine de arhivă)
Sursa imaginii: 
Facebook/Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea

Două grupuri civice din Prelungirea Ghencea și Grozăvești cer într-o scrisoare deschisă autorităților să amenajeze parcuri publice în aceste cartiere extrem de poluate ale Capitalei. Delia Mihalache (Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea) și Iulia Guțulov (Grupul Civic pentru Locuri de Joacă și Spații Verzi în Grozăvești) au fost invitate la RFI, la emisiunea Planeta Verde.

Delia Mihalache cere în numele grupului civic pe care-l conduce un parc public în Prelungirea Ghencea, pe locul Serelor Militari: ”Ne propunem să creăm două noi parcuri în București, pentru că este nevoie de spațiu verde. Bucureștiul are doar nouă metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor și ar trebui să aibă 26 minim. Nu este normal să locuiești într-o zonă în care nu ai un parc, un spațiu verde, de fapt, nu avem nici școli, nici grădinițe, este o dezvoltare urbană haotică, trebuie să înceteze”.

Ea precizează că Prelungirea Ghencea ”este o zonă poluată și din cauza traficului și din cauza șantierelor de construcții, iar cel mai apropiat parc este Drumul Taberei, la 30 de minute de mers pe jos, alte câteva mici locuri de joacă există, dar sunt în ansambluri rezidențiale private, deci nu există parc public”.

 

Serele Militari
Serele Militari
Sursa imaginii: 
Facebook/Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea

 

Iulia Guțulov prezintă situația din Grozăvești: ”Sperăm ca autoritățile să ia în considerare cererea noastră, să asculte cerințele, să conștientizeze problema, este o problemă acută și să se gândească la soluții. Este un cartier cu multe blocuri noi, multe familii tinere, cu copii mici și nu avem nici noi un parc în care să mergem să ne plimbăm cu copiii, cel mai apropiat este Parcul Crângași, unde trebuie să mergem 30 de minute pe jos și este foarte dificil cu copiii mititei”.

Ce se întâmplă acum cu parcul Grozăvești? ”Anul trecut, am inițiat o petiție, în care ceream recuperarea terenului de la SRI, un hectar și retrocedarea terenului retrocedat, cu suprafața de cinci hectare. Suprafața totală e de opt hectare. Am cerut astfel reîntregirea parcului. Acum sunt demersuri doar pentru recuperarea terenului de la SRI. Nu ni s-a răspuns favorabil, din păcate, pentru recuperarea parcelei mai mari, de cinci hectare”, spune Iulia Guțulov.

 

Parcul Grozăvești
Parcul Grozăvești
Sursa imaginii: 
Facebook/Asociația Inițiativa Prelungirea Ghencea

 

Scrisoarea deschisă a celor două grupuri civice poate fi consultată aici.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 2 octombrie 2023. Invitate: Delia Mihalache și Iulia Guțulov. Tema: lipsa parcurilor în Prelungirea Ghencea și Grozăvești