
Emisiunile RFI RO
Jurnal rural european
pexels-eric-garcia-11629419-rural-rfi-bovine.jpg

29 septembrie - zi internațională împotriva risipei alimentare
În fiecare an, în data de 29 septembrie, se sărbătorește Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare, instituită în 2019, de Națiunile Unite. Cu această ocazie, la sfârșitul săptămânii trecute, Biroul european de statistică a publicat cifrele care dezvăluie amploarea pierderilor de alimente din statele membre. În total, în anul 2021, Uniunea Europeană a produs aproape 59 de milioane de tone de deșeuri alimentare, adică aproximativ 131 de kilograme pe cap de locuitor, mai mult de jumătate fiind generate de gospodăriile populației.
În vara acestui an, Comisia Europeană a lansat un set de propuneri pentru combaterea risipei de alimente, care conține obiective de reducere a pierderilor pe întregul lanț agroalimentar. În plus, acordă granturi pentru a ajuta țările membre și părțile interesate să-și îmbunătățească inițiativele care au ca scop modificarea comportamentului consumatorilor.
State precum Franța, Germania sau Țările de Jos au elaborat strategii naționale de prevenire a risipei alimentare și au creat mecanisme care implică tot lanțul de aprovizionare. Mai multe state membre facilitează donarea de alimente, inclusiv prin măsuri legislative și stimulente fiscale.
Începând cu anul 2015, Uniunea Europeană a avut o serie de inițiative pentru combaterea irosirii produselor alimentare. A fost adoptat primul Plan de acțiune privind economia circulară, iar un an mai târziu, în 2016, miniștrii agriculturii din statele membre și-au asumat un angajament politic pentru mai multe măsuri menite să conducă la reducerea risipei, precum sensibilizarea populației, îmbunătățirea monitorizării pierderilor și a modului în care sunt înțelese și utilizate termenele de valabilitate înscrise pe etichetele produselor.
În decembrie 2019, odată cu lansarea Pactului Verde european, Uniunea și-a reafirmat obiectivul de a reduce la jumătate risipa de alimente pe cap de locuitor până în anul 2030, ca parte a planului de acțiune pentru economia circulară și a Strategiei „De la fermă la consumator”. Deocamdată, statele membre au reușit să stabilizeze nivelul de deșeuri alimentare.
Târg internațional de legume și fructe, la Madrid
Săptămâna aceasta, în perioada 3–5 octombrie, la Madrid, se desfășoară târgul dedicat sectorului fructelor și legumelor, Fruit Attraction, care aspiră să fie cel mai mare eveniment de profil din lume, transmite EFE Agro. În ediția din acest an, 2.000 de companii spaniole și externe își vor expune produsele și sunt așteptați aproximativ 90.000 de vizitatori.
Târgul este o oportunitate pentru producătorii locali de a cuceri noi piețe internaționale. În primul semestru din acest an, exporturile de legume-fructe spaniole au scăzut cantitativ cu 8%, față de perioada similară din 2022, până la șapte milioane de tone, însă au crescut ca valoare cu același procentaj, însumând peste 10 miliarde de euro. Cel mai bine vândute legume în această perioadă sunt ardeii și salata verde, urmate de roșii, castraveți și varză. Dintre fructe, portocalele sunt cel mai bine poziționate la export, apoi pepenii verzi și căpșunele.
Federația Spaniolă a Asociațiilor Producătorilor și Exportatorilor de Legume-Fructe explică reducerea volumelor exportate, în principal, prin scăderea producției, cauzată de vremea nefavorabilă, iar creșterea valorică este pusă pe seama costurilor de producție mai mari.
Alături de alte domenii, precum cel vitivinicol, apicol și utilizarea durabilă a produselor fitosanitare, sectorul de legume-fructe din Spania face obiectul unei consultări publice lansată recent de ministerul de resort, pentru ajustarea regulilor Planului Național Strategic adoptat anul trecut de Comisia Europeană.
UE și Japonia extind lista produselor protejate prin scheme de calitate
În cadrul Acordului de parteneriat economic Uniunea Europeană-Japonia, lista produselor protejate prin scheme de calitate se extinde, prin adăugarea altor 42 de indicații geografice, la cele 375 deja existente, potrivit unei informări a Direcției Generale pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene. Este a treia oară când lista indicațiilor geografice protejate în Japonia și în Uniunea Europeană este lărgită, de la semnarea acordului, din februarie 2019.
Parteneriatul economic dintre cele două părți este unul dintre cele mai importante, Japonia fiind al cincilea cel mai mare debușeu pentru exporturile agroalimentare ale blocului comun, transmite sursa citată. Principalele produse exportate de statele membre în Japonia includ carnea de porc, vinurile și băuturile spirtoase, trabucurile și țigaretele, brânza, ciocolata și produsele zaharoase, precum și alte produse agricole prelucrate. În Uniunea Europeană sunt importate în principal supe și sosuri, produse vegetale, alimente și preparate din cereale. Indicațiile geografice sunt drepturi de proprietate intelectuală care protejează denumirile anumitor produse, ale căror caracteristici, atribute calitative sau reputație sunt legate de aria de producție.
„Boala hemoragică epizootică” a ajuns în Franța
Franța a confirmat, la sfârșitul săptămânii trecute, creșterea numărului de focare de „boală hemoragică epizootică”, în fermele din sud-vestul țării, și a implementat măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii virusului care afectează în special bovinele. Într-o săptămână, numărul focarelor a crescut de la trei, la 19. Începând cu data de 25 septembrie a fost amenajat un perimetru de securitate, cu o rază de 150 de kilometri, în jurul unei ferme infectate cu virusul, iar de la 1 octombrie a.c., mișcarea animalelor (bovine, ovine, caprine) din zona reglementată este condiționată de efectuarea, în prealabil, a unor teste de laborator care să certifice absența contaminării, pe lângă dezinsecția deja planificată, informează un comunicat al ministerului francez al agriculturii.
Oficialii francezi au dat asigurări proprietarilor de ferme zootehnice că vor continua discuțiile cu partenerii tradiționali, pentru a menține fluxurile comerciale, în conformitate cu cerințele de sănătate, în special către statele membre (Spania, Italia, Grecia) și Africa de Nord.
Primele cazuri de „boală hemoragică epizootică”, potențial mortală pentru bovine, au fost depistate în Europa în toamna anului 2022, mai întâi în Italia, apoi în Spania. Virusul se transmite la animale prin înţepături de insecte, despre care cercetătorii cred că, cel mai probabil, au fost aduse de vânt peste Marea Mediterană.
Toate edițiile Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural