Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marți, 6 ianuarie 2015

csm.jpg

Consiliul Superior al Magistraturii și-a ales noua conducere

Consiliul Superior al Magistraturii are o nouă echipă de conducere. Judecătorul Marius Tudose este noul preşedinte al CSM, procurorul Bogdan Gabor vicepreşedinte al instituției. Care sunt provocările noilor șefi ai instituției, vă spunem în 40 de minute.

sumarul emisiunii 40 de minute

Prețul petrolului a coborât la un minim istoric al ultimilor 6 ani, sub 50 de dolari pentru un baril. Asta se întâmplă în condițiile în care există un surplus la nivel global, dar și o cerere scăzută.

În Germania mișcarea Pegida care afirmă că luptă împotriva islamizării societății și că se opune jihadiștilor și străinilor care refuză să se integreze, capătă din ce in ce mai mulți adepți. Aseară, într-un miting organizat la Dresda, peste 20.000 de oameni au ieșit în stradă. Discutăm pe larg în această seară.

Discutăm și despre iniţiativa unui deputat UDMR privind înfiinţarea unor "gărzi cetăţeneşti”, pe bază de voluntariat, în localităţile cu bugete prea mici pentru a-şi permite polițiști locali.  Este un model care funcţionează în Ungaria… daca poate fi aplicat și în România discutăm în această seară.

Patronatul laptelui trage un semnal de alarmă: peste 50 de fabrici de lapte din România, reprezentând aproape o treime din total, s-au închis anul trecut, pe fondul scăderii cererii pe piața internă și creșterii costurilor de producție.