Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 13 februarie 2015

bombardamente.jpg

Bombardamente la Doneţk şi Lugansk, în pofida acordului de la Minsk

Bombardamente la Doneţk şi Lugansk, în pofida acordului de la Minsk. Cel puțin 11 oameni și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore. Între timp, europenii rămân prudenți și atrag atenția că vor aplica noul set de sancțiuni la adresa Rusiei dacă Moscova nu respectă prevederile înțelegerii. Încetarea focului trebuie să se producă pe 15 februarie.

sumarul emisiunii 40 de minute

Primarii și președinții de consilii județene trebuie aleși în două tururi de scrutin. Iată doar una din propunerile făcute de mai multe organizații neguvernamentale comisiei parlamentare de cod electoral… În plus ONG-urile recomandă reducerea pragului electoral și introducerea votului la distanță.        

​Guvernul va crea o structură specială pentru valorificarea bunurilor confiscate. Societatea civilă reacționează și propune autorităților ca respectivele bunuri să fie folosite pentru ajutorarea persoanelor defavorizate, bolnave sau copiilor institutionalizați. Spre deosebire de alte state membre, în România nu este interzis infractorilor să-și răscumpere obiectele confiscate.

Cu un ministru în funcție de câteva luni, în educație se pregătesc din nou modificări majore. Directorii de grădinițe și școli ar putea fi obligați să predea cu normă întreagă și vor fi desființate posturi de administratori, îngrijitori sau bucătari. O parte din modificări ar urma să fie introduse din septembrie.

Iar companiile aeriene se confruntă cu o problemă mai puțin obișnuită. Pasagerii chinezi…. Aceștia dau bătăi de cap personalului de bord pentru că vor să iasă din avion fie în timpul decolarii, fie imediat după aterizare, acuză diverse probleme de sănătate abia instalați în aparatul de zbor sau îl insultă pe căpitan despre care cred că nu e în stare de fapt să piloteze avionul.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase