Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marți, 24 februarie 2015

iohannis_la_chisinau.jpg

Klaus Iohannis este în vizită oficială la Chișinău

Președintele Klaus Iohannis este astăzi și mâine la Chișinău, la mai puțin de o săptămână de la învestirea guvernului Chiril Gaburici. O formulă guvernamentală minoritară, susținută însă de comuniști. Imediat în direct din capitala Republicii Moldova colegul meu Luca Niculescu.

sumarul emsiunii 40 de minute

Eurogrup acceptă prelungirea cu patru luni a acordului de împrumut pentru Grecia. Asta după ce miniștrii de finanțe din zona euro au aprobat noul plan de reforme prezentat de Atena, care   conţine măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei, precum şi restructurarea sectorului bugetar şi reducerea birocraţiei.  

La Paris miniștrii de externe francez, german, rus și ucrainean încearcă din nou să se asigure că prevederile acordului de la Minsk sunt respectate. Pe de altă parte Moscova pune presiune pe negocieri și prin responsabilii de la Gazprom anunță că va opri livrarea de gaze în două zile, dacă Ucraina nu face o nouă plată.

Bilanț la DNA care anunță că anul trecut au fost instrumentate cele mai multe cazuri de corupție care au vizat demnitari de rang înalt. Mai mult, în 2014 au fost confiscate bunuri de peste 300 de milioane euro. Laura Codruța Kovesi a anunțat și prioritățile procurorilor în acest an: dosarele de fraudare a achizițiilor publice, corupția în mediul de afaceri, în educație și sănătate.

În urmă cu aproape două săptămâni când delegația FMI pleca de la București, o temă rămasă în suspensie a fost creșterea prețului la gaze pentru populație, solicitare formulată de creditori dar neagreată de Guvern.  Acum, ANRE propune o creștere cu aproape 9 procente de la 1 iulie. Dacă facture la gaze va crește din această vară ne lămurim în această seară.

Emisiune realizată de Anca Năstase