Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 11 martie 2015

iohannis.jpg

Klaus Iohannis, în vizită oficială în Polonia

Președintele Klaus Iohannis a plecat astăzi într-o vizită de stat în Polonia. Parteneriatul strategic dintre București și Varșovia confirmă o relație bilaterală strânsă, însă potențialul acestuia nu este pe deplin valorificat. Manifestările agresive ale Rusiei din ultima perioadă ar putea conduce la strângerea relațiilor dintre cei doi parteneri. Discutăm pe larg în această seară.

sumarul emisiunii 40 de minute

Într-un context geopolitic tensionat, Parlamentul European încurajează cinci state membre, printre care şi România, să recunoască Kosovo. Este vorba exact de cele 5 țări care nu au recunoscut independența fostei provincii sârbe. Motivul ar fi normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Priștina. Explicațiile în 40 de minute.

După tragedia de ieri în care și-au pierdut viața sportivi francezi de renume, care participau la un reality-show în Argentina, Le Monde fac o analiză - ce anume le determină pe celebrități să participe la astfel de producții; Aspectul financiar, notorietatea sau pur și simplu dorința de aventură, toate  motivele sunt explicate pe larg…abordăm și noi subiectul.

Se împlinesc 4 ani de la izbucnirea războiului civil din Siria. Conflictul dintre rebeli și trupele guvernamentale  s-a complicat însǎ din cauza componentei jihadiste. Acum președintele Assad ar vrea sǎ joace pe cartea alianţei cu occidentalii împotriva Organizaţiei statul islamic.  

4 ani de la tsunamiul și accidentul nuclear de la Fukushima, 120.000 de japonezi nu se pot întoarce la casele lor din cauza contaminării radioactive. Toate reactoarele nucleare ale Japoniei rămân oprite în urma accidentului din 2011, cel mai grav din istorie după cel de la Cernobîl.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase