Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opinie de expert: Care ar trebui să fie prioritățile României în noul PNDR 2014-2020?

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat versiunile consultative ale Ghidului Solicitantului pentru submăsurile 4.1 - Investiții în exploatații agricole, și 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Acestea stabilesc condițiile și criteriile pentru accesarea fondurilor europene acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 pentru activitățile prevăzute în aceste forme de finanțare.

Prin intermediul submăsurii ”Investiții în exploatații agricole”, vor primi sprijin financiar nerambursabil investițiile pentru creșterea competitivității exploataților agricole în vederea înființării și modernizării fermelor, în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii, inclusiv dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală.

Prin submăsura ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” se acordă fonduri nerambursabile  pentru a susține stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca șefi unici ai unei exploatații agricole. Finanțarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană pentru proiectele de investiții realizate în cadrul acestei subMăsuri este de 100%.

Sprijinul financiar nerambursabil va fi acordat tinerilor fermieri sub formă de primă, în două tranșe. Astfel, prima tranșă este de 75% din valoarea totală a sprijinului, primită la instalare. A doua tranșă reprezintă 25% și se acordă în maxim 3/5 ani de la primirea deciziei de finanțare.

Pornind de la aceste date, corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan, a stat de vorbă cu Oana Neagu, expertă la organizația COPA-COGECA, cea care reprezintă organizațiile reprezentative ale fermierilor și cooperativelor la nivelul Uniunii Europene.

Ascultă interviul acordat RFI de Oana Neagu, expert COPA COGECA