Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural – 16 martie 2015

Fermierii nu mai au nevoie de PFA pentru obținerea subvențiilor, anunță preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine, Romovis. Astfel, liderii fermierilor au ajuns la un compromis cu Ministerul Agriculturii în ceea ce priveşte definirea termenului de ”fermier activ” în proiectul ordonanţei de guvern care reglementează plăţile directe.

Compromisul a intervenit după ce crescătorii de ovine şi bovine au anunțat că nu vor cu niciun chip să devină persoane fizice autorizate sau să-şi înfiinţeze întreprinderi individuale. ”Fermierii noştri sunt oameni de peste 55 de ani care şi-au adunat cu trudă animalele şi nu vor acum să le treacă pe PFA. Pentru noi, lucrul ăsta are multe efecte negative. Oierii noştri nu vor să se apuce  de contabilitate, fie ea şi primară. Sau să-şi angajeze contabili şi să fie vizitaţi mereu de inspectorii de la Finanţe. Noi plătim impozit pe norma de venit. Niciun crescător de animale n-a comentat când s-a hotărât să dăm impozit 10 lei pe cap de oaie”, spune Nicolae Cioranu, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine.

Negocierile cu oficiali din Ministerul Agriculturii au dus la o  soluţie de mijloc. Acum, formularea în proiectul de ordonanţă arată că fermierul se poate înregistra. Adică, un oier care are peste 700 de oi şi încasează 5.000 de euro din subvenţii poate să-şi facă PFA numai dacă vrea. Cei care nu doresc asta,  vor face dovada plăţii impozitului şi vor încasa subvenţiile. Proiectul ordonanţei privind plăţile directe va fi supus dezbaterii publice.

Noul PNDR, din luna mai

De la începutul lunii mai, fermierii pot depune proiecte pentru noul PNDR, a anunțat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, după o întâlnire cu comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan. Ministrul spune că România va primi, până la mijlocul lunii aprilie, scrisoarea de conformitate de la Comisia Europeană pentru deschiderea PNDR 2014-2020, iar până la începutul lunii mai autoritățile vor putea lansa toate măsurile din program.

”Dacă la jumătatea lunii aprilie vom avea scrisoarea de conformitate pe urmă putem să lansăm ghidurile pe toate măsurile și nu trebuie să mai așteptăm acordul final pentru întregul program. Cred că la sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, vom fi în măsură să le lansăm pe toate, dar ordinea în care le vom lansa va fi supusă unei analize în comitetul de monitorizare de unde fac parte toți partenerii sociali”, a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii a anunțat că din 25 martie se vor primi deja primele proiecte pe două măsuri pentru care s-au încheiat deja negocierile cu Comisia Europeană, respectiv investițiile în ferme și tinerii fermieri.

Norme noi pentru plata subvențiilor

Fermierii care nu respectă așa numitele norme privind eco-condiționalitatea vor fi excluși de la plățile directe din fonduri europene și bugetare, arată un proiect de ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Normele de eco-condiționalitate cuprind standarde privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor și cerințe legale în materie de gestionare. O noutate față de anii precedenți o reprezintă cerințele privind bunăstarea animalelor, însă acestea se vor aplica începând cu data de 1 ianuarie 2016.

Pentru anul acesta și cel viitor, normele privind eco-condiționalitatea cuprind și obligația păstrării de către fermieri a raportului dintre suprafața terenurilor utilizate ca pajiști permanente și suprafața agricolă totală, respectiv a suprafețelor declarate de agricultori în 2007.

Carne tot mai scumpă în România

Românii sunt singurii cetăţeni din Uniunea Europeană care au cumpărat, în a doua jumătate a anului trecut, carne mai scumpă decât în perioada similară a lui 2013. Aceasta în contextul în care, la producător, preţul a scăzut în medie cu 9%. Situaţia din România, atipică în contextul actual european, se datorează, spun reprezentanţii industriei, consumului în creştere, dar şi intermediarilor. ”Consumul general a fost în creştere anul trecut, cu 1,7% faţă de anul anterior. De aceea preţurile au crescut”, spune Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro.

Potrivit acestuia, câştigători din această situaţie sunt intermediarii, comercianţi, dar mai ales ceea ce el numește ”intermediarii frauduloşi”. ”Aceştia din urmă pot ieşi la lumină prin reducerea TVA”, mai spune Jurconi. În ceea ce priveşte situaţia fermierilor români, liderul Pro Agro spune că situaţia este dezastruoasă, în contextul în care statele dezvoltate exportă în România la preţ de dumping. ”Acum diferenţa de preţ dintre preţul plătit fermierilor şi cel de la raft, pe carnea de porc , este de până la 30%. Acum, kilogramul se vinde cu 4 lei, faţă de 6 lei acum un an. Piaţa este inundată de carne de porc din ţări unde există surplus, la preţ de dumping”, mai spune Jurconi.

România cere bani pentru sistemele de irigații

România va susține în fața Comisiei Europene finanțarea infrastructurii principale de irigații cu un miliard de euro prin programul Juncker, în condițiile în care, prin PNDR, au fost aprobate 370 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații. Anunțul a venit din partea ministrului agriculturii.

”Pe zona de dezvoltare rurală noi am obținut 370 de milioane de euro pentru infrastructura secundară de irigații, iar pe cea principală avem două opțiuni, fie pe Programul Operațional Regional, fie prin planul Juncker. Din păcate, DG Regio nu poate să aloce azi un milliard de euro, de aceea printre primele proiecte pe care le vom susține în fața Comisiei Europene este finanțarea prin planul Junker cu un miliard euro a infrastructurii principale de irigații. Dacă vom reuși sau nu vom afla undeva în septembrie sau octombrie”, spune Daniel Constantin.

Fermele avicole, cuprinse în noul PNDR

Fermierii care vor să modernizeze sau să înfiinţeze microferme avicole sunt eligibili şi prioritizaţi în noul Program naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, prin intermediul sub-măsurii 4.1 Investiţii în Exploataţii Agricole, pentru toate sistemele de creştere. Precizarea a venit după ce, recent, un reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă spunea că fermierii care doresc să modernizeze sau să înfiinţeze microferme avicole cu sisteme de creştere free-range sau tradiţionale sunt excluşi din noul PNDR.

 
Ascultă Jurnal Rural din 16 martie 2015