Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 19 martie 2015

Consiliu European de primăvară la Bruxelles. Liderii europeni au pe agendă Uniunea Energetică, prelungirea sancțiunilor la adresa Rusiei, care expiră în luna iulie, evident situaţia din Ucraina şi cea din Libia, mai ales in contextul atentatului produs miercuri în Tunisia vecină.

sumarul emisiunii 40 de minute

Se schimbă regulile jocului pentru alegerile de anul viitor. Campaniile electorale vor fi finanțate de la bugetul de stat,  aceasta este marea noutate pe care o prevede proiectul de lege privind finanțarea partidelor, adoptat de Parlament. Dacă modificările operate vor face mai transparent acest proces discutăm în această seară.

Legea care interzice total fumatul în spațiile publice a fost adoptată de Senat. Camera Deputaților este însă for decizional. Cu 33.000 de decese produse anual din cauza consumului de tutun sunt și voci care consideră această formă a legii discriminatorie și cer amenajarea unor spații speciale pentru fumători. În cealaltă tabără medicii consideră că legea ar trebui să interzică complet fumatul și în baruri, cluburi și cafenele.

Nouă persoane au fost arestate în legătură cu atacul sângeros comis miercuri în capitala Tunisiei și soldat cu 23 morți. Între timp, în Franţa, guvernul a prezentat un nou proiect de lege în materie de luptǎ împotriva terorismului. Un nou arsenal legislativ le va permite serviciilor speciale sǎ fie mai eficiente şi sǎ culeagǎ mai uşor informaţii esenţiale în contextul urmǎririi persoanelor bǎnuite de asociere cu grupuri teroriste.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase