Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 23 martie 2015

irina.jpg

Irina Vlah, prima femeie guvernator al Găgăuziei

Pentru prima dată în istorie guvernatorul Găgăuziei este o femeie, Irina Vlah, candidatul susținut de comuniști. Între timp la Chișinău fostul premier moldovean și-a lansat o nouă formațiune Partidul Popular European din Moldova. Discutăm pe larg în această seară.

sumarul emisiunii 40 de minute

Marea Britanie va participa cu trupe în cele două comandamente NATO care vor funcționa în România. Regatul Unit împărtășește îngrijorarea privind securitatea pe Marea Neagră si in aceste conditii exerciţiile militare româno-britanice vor deveni o practică regulată. Sunt declarațiile ministrului britanic al Apărării, Michael Fallon, în vizită la București.

Premierul grec Alexis Tsipras este în vizită la Berlin. Guvernul elen este foarte aproape de a rămâne fără bani pentru că până pe 8 aprilie trebuie să plătească Fondului Monetar peste 460 milioane euro. Șeful guvernului de la Atena spune că dacă UE nu îi va acorda asistenţă financiară pe termen scurt, nu-și va putea onora creditorii.

Victorie a dreptei la alegerile departamentale din Franţa. UMP, partidul condus de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, a câştigat peste 36% din voturi. Pe locul al doilea s-a clasat Frontul Naţional, formaţiunea de extremă-dreaptă in timp ce socialistii, la putere, nu a reuşit să strângă decât puţin peste 13% din voturi.

Iar la București premierul Victor Ponta anunță că România trebuie să revină la practica din 2005 în care fiecare cetăţean să îşi declare o dată pe an veniturile. O măsură utiliă apreciază specialiștii dar care nu va rezolva problema averilor ilicite, așa cum speră autoritățile.

 

Emisiune realizată de Anca Năstase