Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 10 aprilie 2015

parlament.jpg

Iohannis retrimite in Parlament legea finantarii partidelor politice

 Klaus Iohannis retrimite în Parlament legea finanțării partidelor. Șeful statului solicită reexaminarea posibilității pe care o au formațiunile politice "de a recurge la împrumuturi de la persoane fizice dar și de la persoane juridice, altele decât instituțiile de credit. În opinia președintelui, această prevedere este de natură să perpetueze dependența mediului politic de mediul de afaceri.

sumarul emisiunii 40 de minute

Pentru a doua oară în ultima lună, premierul moldovean Chiril Gaburici merge la Tiraspol, pentru discuţii cu liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk. Pe de altă parte aproximativ 400 de militari ruşi şi 30 de piese de armament au efectuat exerciţii în regiunea separatistă moldoveană.

Întâlnire istorică a președintelui Barack Obama cu liderul cubanez Raul Castro în Panama, unde cei doi participă la summitul Americilor. Liderul american promitea recent scoaterea rapidă a Cubei de pe lista ţărilor care susţin terorismul, un pas esenţial spre normalizarea relaţiilor între Wahington şi Havana.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, cere ca toate sancţiunile impuse Iranului să fie ridicate odată cu încheierea acordului final asupra dosarului nuclear între marile puteri şi Teheran. Khamenei, care are ultimul cuvânt de spus în toate problemele de stat, a făcut și primele comentarii despre înțelegerea de principiu agreată săptămâna trecută la Lausanne.