Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 15 ianuarie 2014

base_si_moldova.jpg

Traian Băsescu spune că România e pregătită să facă o ofertă politică Republicii Moldova

România este pregătită să facă "o ofertă politică" Chişinăului, dacă vor exista  provocări care să  întoarcă  Republica Moldova  din drumul ei european. Anunţul vine de la preşedintele Traian Băsescu şi a fost făcut în cadrul întâlnirii anuale cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti. Analizăm declaraţia în 40 de minute.

sumarul emisiunii 40 de minute

Şeful statului francez şi-a clarificat strategia politicǎ pentru redresarea economiei, iar prin unele mǎsuri a creat mari surprize atât în interiorul stângii cât şi în cel al dreptei. În ce priveşte presupusul scandal amoros în care ar fi implicat, François Hollande a ales să amâne momentul dezvăluirilor, promiţând clarificări ulterioare.

Premierul ungar Viktor Orban aflat într-o vizită la Moscova, a bătut palma cu Vladimir Putin. Rusia va  împrumuta Ungariei până la 10 miliarde euro pentru construcţia a două reactoare noi la o centrala nucleară din apropierea Budapestei. Ungaria este dependentă energetic de Rusia, de la care primește 80% din necesarul de petrol și 75% din cel de gaze naturale.

Situaţie dramatică în Siria. Jumătate din populaţia ţării are nevoie de  ajutor de urgenţă. În aşteptarea conferinţei Geneva 2, care urmăreşte stoparea războiului civil ce macină ţara de aproape 3 ani, ONU organizează în Kuweit o Conferinţă a donatorilor. Participanţii la reuniune speră să adune 6 miliarde şi jumătate de dolari pentru victimele războiului.

Şi, în plină criza, cu o rată record a şomajului, italienii se reorientează profesional: profesorul lucrează ca vânzător, contabilul devine baby sitter, informaticianul deschide o librărie, iar un fost regizor de film face munca unui tehnician. În fiecare lună, în Italia dispar 55.000 de locuri de muncă.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase