Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 16 ianuarie 2014

csm.jpg

CSM consideră că declaraţiile premierului referitoare la condamnarea lui A. Năstase au afectat sistemul judiciar

CSM îşi asumă raportul inspecţiei judiciare care a constatat că declaraţiile premierului Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Nastase au afectat în mod direct întreg sistemul judiciar. În context, ministrul justiţiei anunţă dezbateri  cu societatea civilă şi cu magistraţii despre necesitatea unui cod de conduită politică referitor la justiţie.

 

sumarul emisiunii 40 de minute

  Republica Moldova este gata să ofere regiunii transnistrene o autonomie largă, de tipul celei din Catalonia. Anunţul vine de la premierul Iurie Leancă. Declaraţia intervine în condiţiile în care negocierile în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean nu au înregistrat progrese anul trecut, iar parafarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE a declanşat dispute între Chişinău şi Tiraspol.

Oficiali ai Vaticanului se prezintă începând de joi în fața unei comisii de anchetă ONU la Geneva pentru a răspunde întrebărilor legate de scandalurile de pedofilie.  Este pentru prima oară când oficialii Sfântului Scaun trebuie să dea explicaţii în faţa unui for internaţional, în legătură cu abuzurile preoţilor catolici asupra minorilor.

La Haga a început procesul presupuşilor asasini ai fostului premier libanez Rafic Hariri. Deocamdata, ucigaşii sunt în libertate deşi pe numele lor au fost emise mandate internaţionale de arestare. Fostul premier a fost ucis pe 14 februarie 2005, în explozia unei camionete-capcană, la Beirut.