Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 22 ianuarie 2014

romatsa.jpg

Directorul Romatsa Aleodor Frâncu şi-a prezentat demisia

Apar primele destituiri şi demisii în urma tragediei din Munţii Apuseni. Directorul ROMATSA Aleodor Frâncu şi-a dat demisia. La fel şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Ioan Burlui. Secretarul de stat în Ministerul de Interne Constantin Chiper a fost demis. Premierul în opinia căruia operaţiunile de salvare au fost un eşec, cere şi demiterea şefului STS Marcel Opriş.

sumarul emisiunii 40 de minute

Bruxelles continuă să fie îngrijorat în ce priveşte independenţa justiţiei din România. Este concluzia raportului MCV prezentat miercuri. Parlamentul de la Bucureşti este cel mai dur criticat după încercările de a modifca Codul Penal în sensul introducerii superimunităţii pentru parlamentari şi dezincriminarii conflictelor de interese.

Confruntările de la Kiev, între manifestanţi şi forţele de ordine se intensifică. Trei oameni au fost împuşcaţi mortal, în centrul capitalei. Washingtonul şi Bruxelles-ul au acuzat autorităţile ucrainiene că au provocat escaladarea violenţelor prin adoptarea unor legi represive în cazul celor care protestează. De altfel SUA au revocat vizele "mai multor ucraineni", în urma violenţelor din ultimele zile.

În Elveţia, la Montreaux, a început conferinţa Geneva II în care marile puteri alături de negociatorii sirieni încearcă să găsească un compromis care să pună capăt celor aproape 3 ani de razboi civil care macină ţara. Delegaţia siriană rămâne fermă pe poziţie şi spune că preşedintele Assad nu va renunţa la putere.