Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Povestiri din Bărăgan. Amintiri din „Siberia” românească

Dan Pârvu stă de vorbă în studio cu Claudia Florentina Dobre istoric, secretar general de redacție al revistei "Memoria" şi Valeriu Antonovici, producător de film documentar.

Documentarul memorial Povestiri din Bărăgan. Amintiri din „Siberia” românească, cu un profil antropologic pronunţat, se axează pe amintirile celor ce au experimentat drama deportării în Bărăgan.

Filmul se bazează pe 14 interviuri de tip istorii de viaţă ce pornesc de la interesul arătat de către realizatori pentru fenomenul deportării din noaptea de Rusalii a anului 1951. În acea seară de iunie, peste 40 000 de oameni au fost deportaţi din zona Banatului şi Olteniei în stepa românească ce se întindea în sud-estul României, pe teritoriul actualelor judeţe Ialomiţa, Călăraşi, Brăila si Galati.

Documentarul doreşte să creeze o punte între memoria acestui eveniment şi istoria represiunii comuniste ce a făcut din dislocarea familiilor şi persoanelor indezirabile o noua metodă de persecuţie care a dus timp de 4 ani la moartea a mai bine de 1 500 de oameni, copii, tineri, bătrâni.

 
Emisiunea Art Cultura din 31 ianuarie 2014