Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 10 martie 2014

cpt.jpg

Călin Popescu Tăriceanu a devenit preşedintele Senatului

Călin Popescu Tăriceanu este noul preşedinte al Senatului. A candidat din poziţia de favorit, susţinut de USD.   

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Cu câteva zile înaintea referendumului din Crimeea, în care locuitorii vor avea de ales între alipirea la Rusia şi o autonomie consolidată, Moscova anunţă că este dispusă să ofere peninsulei aproape 800 de milioane de euro. Între timp, noua conducere de la Kiev este gata să semneze până la sfârşitul lunii, un acord de asociere la Uniunea Europeană.

Profesorii nu vor mai avea voie să facă meditaţii cu proprii elevi, nu vor mai putea primi bani sau cadouri, vor fi obligaţi să supravegheze elevii în şcoală şi la activităţi în afara acesteia şi nu vor avea voie să-i agreseze în nici un fel pe copii. Sunt propunerile din noul cod de etică pentru învăţământul preuniversitar.

În Franţa s-a lansat oficial campania pentru alegerile locale. Pe 23 martie este primul tur de scrutin. Pentru primăria Parisului lupta finală se va da între două femei.

Iar mâine se împlinesc trei ani de la catastrofa de la Fukushima, cel mai mare dezastru nuclear după Cernobîl. În Japonia parte a opiniei publice critică  planurile Guvernului vizând industria nucleară. Premierul Shinzo Abe pledează pentru repunerea în funcţiune a centralelor din arhipelagul nipon, oprite după accident,  ca o măsură de precauţie.