Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 13 martie 2014

Parlamentul ucrainean a aprobat crearea unei Gărzi Naţionale însărcinată cu asigurarea securităţii interne, cea a frontierelor şi cu lupta împotriva terorismului. Noua putere de la Kiev se teme de pătrunderea armatei ruse pe teritoriul de est al Ucrainei. Din această structură ar putea să facă parte până la 60.000 de persoane, majoritatea voluntari. Pe de altă parte aproximativ 8.500 de soldaţi ruşi iau parte la exerciţii militare în apropierea graniţei cu Ucraina.

sumarul emisiunii 40 de minute

Peste 300 de persoane, jurnalişti, profesori, oameni din teatru, scriitori sau europarlamentari semnează o scrisoare de solidaritate cu Andrei Pleşu, după ce acesta a fost insultat într-o emisiune TV. Se înmulţeşte acest gen de atac mediatic, ce e de făcut? Am discutat cu cercetătorul Andrei Oişteanu, iniţiatorul acestei scrisori publice.

Asociația Pacienților Cronici din România cere intrarea în vigoare de la 1 aprilie a noii liste de medicamente gratuite și compensate, atenționând că în sens contrar vor demara proteste în țară, dar și în fața Parlamentului European. Cât de gravă e situaţia pacienţilor care aşteaptă tratamentele ne spune în această seară  preşedintele Asociaţiei Cezar Irimia.

10 milioane de italieni vor plăti impozite reduse. Este una din măsurile anticriză ale noului guvern italian, măsuri care vor intra în vigoare cel târziu la începutul lunii mai. De 10 miliarde de euro trebuie să facă rost statul pentru a susţine această facilitate.  

Iar preşedintele clubului de fotbal Bayern Munchen a fost condamnat la 3 ani şi şase luni de închisoare pentru evaziune fiscală. Fostul jucător nu şi-a plătit taxele pe venit ascunzându-şi banii în conturi din Elveţia.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase