Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 26 martie 2014

obama_la_bruxelles.jpg

Summit UE-Statele Unite la Bruxelles

Summit UE-Statele Unite la Bruxelles. Barack Obama este pentru prima dată în capitala Uniunii de când a devenit preşedinte. Încă o ocazie pentru americani şi europeni de a-şi manifesta solidaritatea faţă de Ucraina. Pe agendă sunt şi chestiuni bilaterale, precum acordul de liber schimb şi refacerea încrederii după scandalul interceptărilor NSA.

sumarul emisiunii 40 de minute

Mişu Negriţoiu este propus pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Nominalizarea trebuie să treacă şi de votul Parlamentului, care ar putea avea loc săptămâna viitoare. Fostul şef al ASF, Dan Radu Ruşanu este arestat din 4 martie, fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu, favorizarea infractorului şi influenţare a declaraţiilor în dosarul Carpatica.

România ar putea fi beneficiara repoziţionării forţelor NATO, deci şi mai atractivă pentru actiuni de spionaj. Este declaraţia preşedintelui Traian Băsescu prezent la şedinţa de bilanţ a SRI. Serviciul a performat pentru că influenţele politice au fost eliminate, a apreciat şeful statului. De partea sa directorul SRI George Maior spune că ar vrea să fie exclus din scenariile privind candidatura sa la diverse funcţii în acest an electoral.

În Marea Britanie se face un prim pas către dezincriminarea neplății taxei audiovizuale. Camera Comunelor a aprobat propunerea. În 2012 peste 50 de britanici au ajuns la închisoare pentru că nu au achitat această sumă. Măsura ar putea avea implicații economice majore pentru BBC, a cărui finanțare majoritară provine din această taxă.

Misiune imposibilă în Oceanul Indian. Echipele de intervenţie caută cutiile negre ale avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines. Oficial, prăbuşirea avionului a fost confirmată dar rudele pasagerilor solicită dovezi clare în acest sens.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase