Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 27 martie 2014

unire.jpg

Sondaj Centrul Român pentru Studii şi Strategii: 52% dintre cetățenii moldoveni vor unirea cu România

La 96 de ani de la unirea Basarabiei cu România, un sondaj al Centrului Român pentru Studii şi Strategii arată că 52% dintre cetățenii moldoveni își doresc unirea celor două ţări. De la Chişinău politologul Mihai Cernenco a comentat rezultatele cercetării. 

sumarul emisiunii 40 de minute

Iulia Timoşenko îşi anunţă candidatura la alegerile prezidenţiale din Ucraina, din 25 mai. Timoşenko a mai candidat la preşedinţie în 2010 dar a fost învinsă de Viktor Ianukovici. Anul următor, ea a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere după încheierea unui contract cu Rusia privind livrarea de gaze.

Barack Obama se află la Roma unde a fost primit de Papa Francis. Ce doi se întâlnesc pentru prima dată de când argentinianul a ajuns în fruntea Bisericii Catolice. Liderul de la Casa Albă va avea întrevederi şi cu preşedintele şi premierul italian.

În această seară vă propunem şi o temă de reflecţie: ar trebui Europa reinventată? Europa de-acum nu a reuşit să-l pună la punct pe Vladimir Putin după anexarea Crimeei, este dependentă energetic de Rusia,  de Statele Unite la capitolul securitate şi de investiţiile chineze şi americane. Un continent asediat de imigraţia clandestină a carui diplomaţie nu mai are aceeaşi autoritate ca altǎdatǎ.