Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marţi, 1 aprilie 2014

militari_americani.jpg

Încă 600 de militari americani vor sosi în România, la baza Mihail Kogalniceanu

Încă 600 de militari americani vor sosi în România. Statele Unite au solicitat suplimentarea numărului de soldaţi la baza de la Mihail Kogălniceanu, până la 1600 de infanterişti. De asemenea vor fi dislocate în zonă şi o serie de aeronave militare.

sumarul emisiunii 40 de minute

Pe de altă parte, în contextul crizei ucarinene, NATO ia în calcul o mai mare deschidere către Estul Europei şi ar putea organiza exerciții militare comune cu Republica Moldova, Armenia și Azerbaidjan. Dacă se pune probleme extinderii alianţei vă spunem în această seară.

Manuel Valls este oficial noul premier al Franţei. Acum este aşteptată lista noilor miniştri. Noul guvern va fi însǎ unul restrîns, probabil la numai 15 demnitari, ceea ce ar înseamna mai puţin de jumǎtate faţă de compoziţia fostului cabinet condus de Jean-Marc Ayrault.

CIA a indus în eroare deliberat administraţia cu privire la metodele sale brutale de interogare în mandatul preşedintelui George W. Bush. Este concluzia unui raport al Senatului american. Documentul a fost întocmit pe baza declaraţiilor a zeci de persoane deţinute de CIA între 2002 şi 2006 care au povestit despre tehnici asimilate torturii, intre care privarea de somn, umilirea deţinuţilor sau simularea înecului. Preşedintele Barack Obama a pus capăt acestor practici la sfârşitul lui 2009.

Iar insecuritatea alimentară, accesul la apă, deplasările de populaţii, riscul de conflicte sunt tot atâtea posibile consecinţe ale schimbărilor climatice care afectează deja toate continentele şi care se vor agrava, avertizează un raport ONU. Pe larg, în această seară…