Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florin Cioabă ales președinte al Organizației Internaționale a Romilor

cioaba.jpg

Florin Cioabă

8 aprilie este Ziua Internațională a Rromilor. Alături de maghiari, rromii reprezintă una dintre cele mai numeroase minorități etince din România, cu un procent de 3,2% conform rezultatelor recensământului din 2011.

Este adevărat însă că la ultimul recensământ înregistrarea etniei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate, respectându-se dreptul fundamental al fiecărui individ de a-și declara în deplină libertate și fără niciun fel de constrângere apartenența etnică. Așa se întâmplă că peste două treimi dintre cetățenii rromi autohtoni își declina apartenența la etnie din diverse motive. Și totuși, sunt și cetățeni mândri să fie rromi.

Astăzi, aproximativ 50 de copii de etnie romă au participat la un marș al respectului pe străzile municipiului Botoșani, acțiunea fiind organizată de Agenția de Dezvoltare Comunitară "Inter-Activă" Botoșani. Tot astăzi, liderii romilor din 35 de state europene care participă, la Sibiu, la al VIII-lea Congres al Organizației Internaționale a Romilor au ales structurile de conducere ale organizației, autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă fiind ales președinte al Organizației Internaționale a Romilor.

Despre Ziua Internațională a Romilor și alegerea lui Florin Cioabă că președinte al Organizației Internaționale a Romilor, Valentin Panduru a vorbit cu Vasile Ionescu, președintele Institutului Media pentru Diversitate.

 
Valentin Panduru în dialog cu Vasile Ionescu