
Emisiunile RFI RO
PAC 2014-2020 intră ”în pâine”
default.png

Am găsit o agricultură făcută, de multe ori, după cele mai stricte norme, cu ferme, fie vegetale, fie în zootehnie, care pot fi transplantate oriunde în lume. Rămâne, e adevărat problema productivității, capitol unde mai e destul de lucrat. Iar aici intervin banii europeni.
Un fost profesor de fizică din Sălaj are o plantație de brazi ornamentali de 520 de hectare, a cincea ca mărime în Europa. Attila Szoboszlai, fost primar în comuna Camăr, alaturi de câțiva parteneri, a luat în arendă 300 de hectare de teren, urmând ca în fiecare an să planteze câte 100 de hectare cu brazi ornamentali, pe care mai apoi să-i vândă pe piața românească, dar și la export.
În scurt timp a ajuns la 520 hectare cultivate cu brazi. Cei doi parteneri, din Austria și Ungaria, aveau deja în țările lor plantații mature, și au venit cu baza pentru investiții. Și nu e puțin, pentru că banii necesari plantării unui hectar de teren cu puieți de brad înseamnă 6.000 - 8.000 de euro. În total, investiția derulată pe cinci ani a însemnat aproximativ 3.000.000 de euro.
De la înfiinţarea plantaţiei de brazi, toţi banii câştigaţi au fost reinvestiţi, tocmai pentru a dezvolta şi mai mult afacerea. 2011 a fost primul în care s-a recoltat la modul serios, iar cei trei speră că în anii următori vor deveni principalii furnizori pentru marile lanţuri de magazine din Europa. Attila Szoboszlai vrea ca în viitorul apropiat să vândă aproximativ 400.000 de brazi sau chiar mai mult.
Brazii cultivaţi în Camăr ajung deja în majoritatea judeţelor României, dar şi în străinătate. Numai că, la fel ca în orice activitate, şi în silvicultură există probleme, iar nemulţumirea sălăjeanului este legată de taxele mult prea mari pe care trebuie să le plătească şi de sprijinul aproape inexistent din partea statului pentru acest segment de activitate.
Attila Szoboszlai nu se ocupă însă numai de brazi. A cumpărat teren pe care a plantat viță de vie nouă. Deocamdată sunt cam 30 de hectare.