Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 4 aprilie 2014

romi.jpg

Summit dedicat romilor la Bruxelles

Romii părăsesc devreme şcoala, cei care au studii reuşesc cu greu să se angajeze iar mortalitatea este de două până la şase ori mai mare decât media generală în rândul etniei. Este rezumatul discursului susţinut de preşedintele Traian Băsescu la summitul privind incluziunea romilor. Intoleranţa şi prejudecăţile sunt alte piedici în calea programelor de reintegrare în societate.

sumarul emisiunii 40 de minute

 

Partidul conservator Fidesz al premierului Viktor Orban pare favorit la alegerile legislative din Ungaria. Amploarea victoriei rămâne singura necunoscută a scrutinului de duminică. Modificarea Constituţiei, reforma presei, conflictele repetate cu UE şi poziţiile antisemite din Parlamentul de la Budapesta au marcat cei 4 ani de mandat ai lui Orban.

O foto-jurnalistă de la Associated Press a fost ucisă astăzi într-un atac comis în Afganistan. Altă jurnalistă a fost rănită. Violenţele au avut loc cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale.  Afganii aleg sâmbătă un nou preşedinte, după 13 ani de regim Karzai şi o intervenţie militară condusă de americani care nu au reuşit să-i învingă pe insurgenţii talibani.

Mai mult de jumatate dintre români consideră că producătorii de medicamente ar trebui să ofere gratuit noile compensate intrate pe liste, pe o perioadă de până la un an. Potrivit aceluiaşi studiu aproape 70% dintre români marturisesc că au oferit bani sau cadouri personalului medical  pentru a beneficia de mai multă atenţie.