Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marţi, 8 aprilie 2014

victor_ponta.jpg

Procurori, cazul Mehedinti: traficul de influenta s-a facut din Palatul Victoria

Ancheta în dosarul de corupţie care îl vizează pe preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu ar putea să ducă până în biroul  premierului de la Palatul Victoria. Procurorii susţin că Duicu făcea trafic de influenţă din cabinetul lui Victor Ponta. Între timp, primarul Constanţei Radu Mazăre, intrat din nou în atenţia anchetatorilor, a fost dus cu mascaţii la sediul DNA din Capitală.

sumarul emisiunii 40 de minute

Chestiunea romilor inflamează relaţia dintre Bucureşti şi Stockholm. Ministrul suedez pentru Afaceri Europene susţine că Guvernul român se opune instalării unui grup de experţi europeni care să monitorizeze bugetele puse la dispoziţie de  Bruxelles pentru programe destinate romilor. De la Bucureşti ministrul pentru fonduri europene Eugen Teodorovici spune că România nu a stopat negocierile cu statele europene în privinţa romilor.

În acest context, la Paris un raport publicat de Amnesty International arată că statele Uniunii Europene nu-i protejează pe romi suficient, iar aceştia sunt din ce în ce mai des victime ale violenţelor. În cazul Franţei, organizaţia avertizează cu privire la rolul poliţiei, acuzată că ar "hărţui" această minoritate prin demolarea masivă a taberelor în care aceştia s-au instalat.

După ce din toamna trecută vinul moldovenesc nu mai ajunge în Federaţia Rusă, Moscova interzice acum şi importul produselor de carne de porc din Republica Moldova. Autorităţile sanitar-veterinare susţin că o companie din Moldova a trimis în Rusia carne care provenea, de fapt, din Germania. Asta în condiţiile în care Rusia a impus din ianuarie un embargo asupra cărnii de porc din statele europene, după descoperirea unor cazuri de pestă porcină.