Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 10 aprilie 2014

trupe_nato.jpg

Bucureştiul solicită o creştere a prezenţei SUA şi NATO în România

România consideră că Statele Unite şi NATO trebuie să-şi sporească prezenţa militară în toate ţările de la frontiera estică a Alianţei. Este solicitarea înaintată de secretarul de stat Bogdan Aurescu Washingtonului, în contextul crizei ucrainene. Pe de altă parte comandantul NATO în Europa susţine că SUA ar putea trimite trupe în estul continentului.

sumarul emisiunii 40 de minute

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei vor beneficia de o amnistie dacă "depun armele şi evacuează clădirile administraive" pe care le ocupă, a promis  preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov. Între timp de la Moscova, preşedintele Vladimir Putin îi avertizează pe liderii europeni asupra riscurilor tranzitului de gaz rus prin Ucraina.

În Franţa, remaniera guvernamentalǎ are un efect pozitiv în ce priveşte cota de popularitate a preşedintelui. Noul cabinet este gata de acţiune, cu misiuni precise în materie de reforme, dialog social, pregǎtirea alagerilor europene din luna mai şi ameliorarea imaginii prezidenţiale în aceastǎ a doua etapǎ a mandatului exercitat de François Hollande.

Iar NASA dă explicatii despre lumina misterioasă de pe Marte. Ce spun experţii agenţiei spaţiale americane aflaţi în această seară.