Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 14 aprilie 2014

ucraina_federalizare.jpg

Preşedintele ucrainean vorbeşte despre un referendum privind statutul ţării

Pe fondul tensiunilor din estul rusofon al Ucrainei, preşedintele interimar Olekandr Turcinov vorbeşte pentru prima dată despre posibilitatea organizării unui referendum privind statutul ţării. Ucrainenii s-ar putea pronunţa în favoarea federalizării sau alipirii la Rusia. Între timp, în plan diplomatic miniştrii europeni de externe discută la Luxemburg despre escaladarea violenţelor.

sumarul emisiunii 40 de minute

În contextul în care transportul de gaze ruseşti prin Ucraina devine din ce în ce mai nesigur, Iranul se oferă să furnizeze gaze naturale Europei. Teheranul poate fi un partener sigur şi pe termen lung al continentului european, care este un client  bun, achiziţionează 70% din exporturile ruse de energie. 

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline este anchetat penal în Polonia pentru că ar fi dat mită unor medici ca să promoveze un medicament produs de companie. În 2012 si 2013, Glaxo a fost implicată în scandaluri de corupţie în Statele Unite şi China. Autorităţile americane i-au aplicat cea mai mare sancţiune decisă într-un caz de fraudă în domeniul sănătăţii, 3 miliarde de dolari.

Dacă mergeţi la restaurant sau la bar şi nu primiţi bon fiscal pentru ce aţi consumat, aţi putea părăsi localul fără să plătiţi. Este o propunere din partea patronatelor din turism. Dacă modelul grecesc ar putea da rezultate în România, discutăm în 40 de minute.

Salvaţi Marele Ecran! Este o campanie de stopare a dispariţiei cinematografelor. Cu mai puţin de 30 de săli rămase faţă de 450 câte existau în 1990, România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportat la numărul de locuitori.

Emisiune realizată de Anca Năstase