Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 16 aprilie 2014

sovietul_suprem.jpg

Sovietul Suprem de la Tiraspol cere alipirea Transnistriei la Rusia

Estul Ucrainei a devenit teren de înfruntare între separatiştii proruşi şi armata ucraineană. Între timp, deputaţii transnistreni au votat în unanimitate pentru alipirea Transnistriei la Federaţia Rusă. O solicitare în acest sens urmează să fie înaintată Parlamentului rus şi preşedintelui Putin.

sumarul emisiunii 40 de minute

NATO îşi va întări apărarea aeriană, maritimă şi terestră în ţările din Europa Centrală şi de Est ca reacţie la evoluţia crizei din Ucraina. Secretarul general al Alianţei Anders Fogh Rasmussen a dat detalii despre desfăşurarea de forţe în zona baltică şi în Marea Mediterană. Supravegherea AWACS va fi întărită şi asupra României.  

În Algeria au loc mâine alegeri prezidenţiale, ceea ce nu înseamnǎ cǎ va fi ales un nou preşedinte. "Favorit" rǎmîne Abdelaziz Bouteflika, 77 de ani, care se aflǎ   la putere de 15 ani. 23 de milioane de de alegǎtori sunt chemaţi la urne în Algeria, dar scrutinul a început de fapt… în Franţa unde au votat algerienii instalaţi pe teritoriul Hexagonului.

Iar Parisul a prezentat Consiliului de Securitate al ONU aşa numitul Raport Cesar, document care conţine zeci de mii de fotografii care demonstreză actele de tortură la care ar fi recurs preşedintele Bashar al-Assad  în cei 3 ani de război civil care devastează Siria. Este de fapt încercarea Franţei de a-l aduce pe liderul de la Damasc în faţa Curţii Penale Internaţionale.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase