Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Republica Moldova, așteptări înainte de liberalizarea vizelor

Mai e mai puţin de o săptămână până când Republica Moldova va face poate cel mai important pas de până acum spre Europa: liberalizarea vizelor. Moldovenii vor putea călători liber, timp de 90 de zile, în orice stat al Uniunii.

E prea puţin,  prea târziu,  spun scepticii. Pentru că cei care voiau să plece, au plecat. Pentru că mulţi nu au nevoie de această facilitate, deoarece au deja cetăţenie română. Pentru că alţii pur şi simplu nu vor şi tot ce îşi doresc e să rămână mai departe în bune relaţii doar cu marele vecin rus. În fine, pentru că majoritatea moldovenilor sunt atât de săraci încât nu îşi permit să călătorească în Europa.

Şi totuşi. E un mare pas, spun alţii, deoarece Uniunea Europeană înseamnă totuşi modernizare. E şi cel mai bun antidot pentru presiunile ruseşti care se resimt deja în cel mai concret mod cu putinţă. Peste Prut nu se poate vorbi despre acordul de asociere cu Uniunea European FĂRĂ a vorbi de Rusia.

Vor urma presiuni şi mai puternice pe măsură ce se apropie cel de-al doilea eveniment la fel de important pentru drumul european al Moldovei. Semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, pas pe care Ucraina nu a mai apucat de pildă să-l facă.

 
Emisiunea Tânăr în Europa din 23 aprilie 2014