Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 9 mai 2014

slaviansk.jpg

La Donetk şi Lugansk continuă pregătirile pentru referendum ( foto: REUTERS/ Baz Ratner)

Vladimir Putin a mers pentru prima dată în Crimeea de la anexarea peninsulei, la mijlocul lunii martie. A făcut o trecere în revistă a Flotei ruse de la Marea Neagră după ce dimineaţă, la Moscova, a participat la parada militară organizată în Piaţa Roşie. Se împlinesc 69 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, o zi de mare sărbătoare în Federaţia Rusă.

sumarul emisiunii 40 de minute

Astăzi şi Europa sărbătoreşte! Pe 9 mai 1950 ministrul de externe francez Robert Schumann făcea o declaraţie consideratǎ actul de naştere al construcţiei europene. O legătură de naturǎ economicǎ, devenită între un proces complex, nu lipsit de contradicţii şi dificultǎţi, care a modificat configuraţia continentului european. Discutăm pe larg în 40 de minute.

La două săptămâni distanţă de alegerile europarlamentare, cele mai mari familii europene: popularii şi socialiştii sunt umăr la umăr în preferinţele votanţilor. Cel mai recent sondaj realizat de Vote Watch Europe vine şi cu alte concluzii: eurosceptii sunt într-o puternică creştere, la fel şi candidaţii neafiliaţi.

Filnadezii de la Nokia au lăsat locul nemţilor de la Bosch. În comuna clujeană Jucu,  compania a inaugurat  cea mai noua fabrică din România. V-am pregătit un reportaj în această seară.

Tot în această seară o să luăm şi pulsul Salonului de Carte de la Torino. Este şi România consistent reprezentată acolo. Statul invitat la cea de-a 27-a ediţie este Vaticanul.