Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 13 mai 2014

csat.jpg

Guvernul cere presedintelui convocarea de urgenta a CSAT

Pe fondul tensiunilor din estul Ucrainei şi încordării relaţiilor dintre Bucureşti şi Moscova, Guvernul îi cere preşedintelui  o şedinţă extraordinară a CSAT. Drept răspuns Traian Băsescu l-a invitat la Cotroceni pe premier. 

sumarul emisiunii 40 de minute

 Între timp, UE şi OSCE încearcă o mediere în Ucraina, după ce separatiştii proruşi au cerut alipirea la Rusia. Discutăm în această seară despre ce şanse de legitimitate mai pot avea în aceste condiţii alegerile prezidenţiale programate în Ucraina pe 25 mai.

Aproximativ 20.000 de angajaţi din Poşta Română sunt în grevă japoneză iar o parte dintre ei sunt pregătiţi să intre în greva foamei dacă cererile nu le vor fi soluţionate. Este vorba de demiterea directorului general al companiei, de creşterea salariilor cu 20% şi de plata orelor suplimentare. Despre performanţele economice ale Poştei şi planurile guvernului de privatizare vorbim pe larg în 40 de minute.  

Dacia devine cea mai mare companie din România, devansând în premieră Petrom. Ziarul Financiar scrie că cifra de afaceri a producătorului auto a fost realizată în urma unei producţii record la nivelul anului 2013, cu aproape 343. 000 de autoturisme asamblate la Mioveni, fiind cel mai mare volum atins până acum de uzina românească.  

Iar turiştii chinezi care vin la Paris vor fi păziţi de proprii poliţişti. Pentru că au căzut frecvent victime ale furturilor, autorităţile au acceptat ca în perioada verii pe străzile capitalei franceze să umble patrule mixte.