Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 21 mai 2014

base_si_biden.jpg

Joe Biden a fost primit de preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni

A doua zi şi ultima a vizitei vicepreşedintelui american la Bucureşti. Joe Biden a fost primit de preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni şi apoi la guvern de Victor Ponta. Înaltul oficial a asigurat din nou România că va fi protejată de aliaţii săi din NATO. Pe de altă parte oficialul american a avertizat că dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, Washingtonul va aplica sancţiuni mai dure.

sumarul emisiunii 40 de minute

Pe lângă atenţionările lansate Moscovei, vicepreşedintele american a amintit şi de problemele interne: consolidarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei.  Nu este o măsură mai importantă pe care România să o ia pentru a atrage investiţiile, decât să-şi întărească statul de drept, a subliniat oaspetele american.

Între timp Ucraina se pregăteşte de alegeri. Autorităţile de la Kiev vor mobiliza 55.000 de poliţişti şi 20.000 de voluntari pentru a garanta securitatea în timpul scrutinului prezidenţial de duminică. Separatiştii din regiunile Lugansk şi Doneţk au promis să împiedice desfăşurarea alegerilor.

După 10 ani de negocieri Rusia şi China semnează acordul pentru livrarea de gaze pe care îl negociază de peste zece ani. Începând din 2018, în fiecare an 38 de miliarde de metri cubi de gaz vor pleca spre cea mai mare economie asiatică.

Alegerile europene încep maine, sub semnul unor sondaje care pun în luminǎ cresterea euroscepticimului. Existǎ semnele unei ofensive fǎrǎ precedent a populismului şi a extremei drepte, şi totuşi sondajele pot fi contrazise de rezultatul urnelor. În Franţa se multiplică apelurile cǎtre alegǎtori pentru a nu vota cu Frontul Naţional.

 

 
Emisiune realizată de Anca Năstase