Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 22 mai 2014

alegeri_europene.jpg

Britanicii şi olandezii dau startul votului la europarlamentare

Alegătorii britanici, alături de cei olandezi sunt primii care îşi aleg deputaţii ce îi vor reprezenta în Parlamentul European. La nivelul întregii Europe, scrutinul se anunţă marcat atât de o ascensiune a partidelor eurofobe şi populiste, cât şi de un absenteism puternic.

sumarul emisiunii 40 de minute

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy pledează pentru reformarea spaţiului Schengen şi crearea unei zone economice franco-germane. Potrivit fostului lider de la Elysee, cel puţin "jumătate dintre competenţele comunitare existente" ar trebui să fie eliminate.

Cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale, separatiştii proruşi vor să instituie legea marţială în autoproclamata republică Lugansk. Între timp, atacurile insurgenţilor continuă. Noaptea trecuta în regiunea Doneţk şi-au pierdut viaţa cel puţin nouă militari ucraineni. Pe de altă parte NATO anunţă începutul unei retrageri a trupelor ruse de la frontiera cu Ucraina.

Pe români îi nelinişteşte conflictul dintre Rusia şi Ucraina, arată un sondaj publicat recent. Şi totuşi, nu mai puţin de 60% din cei chestionaţi consideră că România este protejată în cazul unui conflict în regiune, ca urmare a faptului că este membru NATO.