Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uca Marinescu: Omul nu mai respectă natura în niciun fel

uca_marinescu.jpg

Uca Marinescu

Este cea mai cunoscută femeie explorator din România. Prima româncă ce a ajuns în cea mai rece regiune a lumii: Antarctica. Prima sexagenară din lume care a atins pe schiuri, într-un singur an calendaristic (2001) cei doi poli ai Pământului: polul nord şi polul sud.

Este de fapt prima femeie din lume care a atins toți cei patru poli – geografici și magnetici.

Spune că într-o altă viață a fost pescăruș polar. În cei 20 de ani de mers, a putut constata cu propii ochi efectele necruțătoare ale încălzirii globale. Le vorbește oamenilor despre aceste efecte în speranța că în special cei mai tineri vor lua totuși atitudine.

Efectele pe continentul rece sunt ireversibile, povestește la RFI Uca Marinescu.

„Este îngrijorător să vezi un ghețar ce a avut la un moment dat peste 2000 de metri, iar acum să-l vezi la baza Oceanului Antarctic. Gheața nu se mai topește cu țurțuri în timpul verii, e ca o frișcă ce se revarsă. Totul se diluează. Pinguinii nu mai au ce mînca...Omul nu mai respectă în niciun fel natura, deși noi depindem de natură. În zona arctică urșii mor înecați. Ei nu pot fi adaptați la alte condiții. Înoată după mâncare și nu mai au bucăți de gheață pe care să se odihnească. E ca și cum ai duce un om și l-ai băga într-un vulcan: hai adaptează-te”.

Lucrurile sunt ireversibile acolo, din păcate, povestește la RFI celebra exploratoare.

Pe 15 iulie 2002 Uca Marinescu a primit Ordinul Naţional "Pentru merit" în grad de ofiţer, o recunoaştere a meritelor excepţionale.

La RFI povestește despre locuri speciale de acasă, despre planuri de viitor și despre locuri ce i-au trezit sentimente speciale.

 
exploratoarea Uca Marinescu intervievată de Andreea Orosz