Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 23 mai 2014

ue.jpg

Actualitatea de vineri, 23 mai 2014

În România este ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. 500 de candidaţi, 13 partide, două alianţe şi 8 independenţi sunt în cursă pentru cele 32 de mandate din PE. Astăzi se votează în Cehia şi Irlanda. Între timp, în Olanda unde scrutinul s-a desfăşurat ieri, estimările indică o înfrângere usturătoare şi neaşteptată pentru euroscepticii conduşi de Geert Wilders. Partidul Libertăţii a ieşit abia pe locul al patrulea.

sumarul emisiunii 40 de minute

Franţa ar putea fi una din ţările cu cea mai mare rată de absenteism la europarlamentarele de duminică. Complexitatea instituţilor europene dar si oferta electorala sunt greu de descifrat. In total 3753 de candidaţi se luptă pentru cele 74 de mandate care îi revin Franţei.

Estul Ucrainei este din nou scena unor confruntări violente între armată şi separatiştii proruşi, cu două zile înainte de alegerile prezidenţiale. La Doneţk alte 5 persoane şi-au pierdut astăzi viaţa. De la Moscova, preşedintele Putin Vladimir anunţă că  Rusia "va respecta alegerea pe care ucarinienii o vor face duminică.

La închisoarea Jilava o celulă va purta numele liderului ţărănist Corneliu Coposu. Pe 20 mai s-au împlinit 100 de ani de la naşterea celui supranumit “Seniorul”.

Vor fi si alte subiecte in 40 de minute. Ramaneti, ne reauzim la 18 si un sfert!

Emisiune realizată de Anca Năstase