Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 30 mai 2014

pmp.jpg

PMP vrea să facă parte din proiectul de reunificare a dreptei

După ce PNL şi PDL au anunţat că vor forma o alianţă, PMP se arată deschis pentru discuţii în vederea unei construcţii de dreapta, dar nu-şi propune să fuzioneze cu niciun alt partid.  Nici liberalii şi nici democrat-liberalii nu s-au arătat însă interesaţi de cooptarea Mişcării Populare in acest proiect de unificare a dreptei.

sumarul emisiunii 40 de minute

A trecut o lună de când moldovenii pot circula fără vize în UE. Aproape 36.000 de basarabeni, deținători de pașapoarte biometrice, au mers în statele membre în prima lună de la liberalizarea regimului de călătorie. Un paşaport biometric valabil, 50 de euro pentru fiecare zi de şedere şi cel mult 90 de zile de călătorie sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care ise din ţară. 

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a anunţat că a pierdut contactul cu o a doua echipă de observatori, arestaţi aseară de persoane înarmate în estul Ucrainei. Între timp ministrul apărării de la kiev anunţă că armata a "curăţat complet" o parte din estul Ucrainei de insurgenţi proruşi.

Justiţia americană a cerut băncii franceze BNP Paribas să platească o amendă de peste zece miliarde de dolari pentru că a încălcat timp de patru ani embargourile impuse de Statele Unite împotriva Cubei, Iranului şi Sudanului.

Alianţa Pacienţilor Cronici dă în judecată statul pentru că de şase ani nu a mai actualizat lista cu medicamente gratuite şi compensate. Bolnavi care au o şansă să trăiscă îşi pierd viaţa pentru că li se aplică un tratament depăşit. Polonia şi-a actualizat recent această listă iar Bulgaria a făcut acelaşi lucru de 4 ori în ultimii doi ani.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase