Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 4 iunie 2014

summit_g7.jpg

Președintele Obama participă la reuniunea G7 de la Bruxelles

Summitul G8 de la Soci a devenit reuniunea G7 de la Bruxelles. Cele mai puternice 7 ţări ale lumii plus Uniunea Europeană se întâlnesc în această seară în capitala Belgiei pentru a discuta despre situaţia din Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei. Moscova a fost exclusă din acest club după anexarea Crimeei.

sumarul emisiunii 40 de minute

În contextul crizei ucrainene și agresiunilor Federației Ruse este momentul ca România să devină un actor energetic regional. Este una din concluziile întâlnirii organizate de Institutul Aspen România la București.  Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului pentru promovarea poiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică şi preşedinte al Institutului spune că Rusia se  va folosi de  noul teritoriu obținut  pentru a anunţa că este „vecină“ de platou continental cu România. În aceste condiții Ministerul de Externe trebuie să se pregătească pentru un nou posibil proces la Haga.

Cu delegația FMI în misiune de evaluare la București, premierul asigură încă odată că nu se impun taxe noi în schimbul reducerii CAS. Guvernul vrea să scadă contribuțiile la asigurările sociale cu 5 puncte procentuale, de la jumătatea anului. Şeful Executivului recunoaşte însă că oficialii Fondului cer respectarea deficitului bugetar agreat cu autorităţile.

Parohii şi mănăstiri din Suceava au primit ilegal subvenţii pentru activităţi agricole şi zootehnice. Procurorii au descoperit că au fost subvenționate ilegal și ferme din Suceava, București și Dâmbovița. Directorul general al APIA Gheorghe Benu, a fost ridicat şi dus la audieri la DNA Suceava.

S-au împlinit 25 de ani de la protestele pro-democrație din Piața Tienanmen și masacrul care a urmat. Autoritățile chineze au luat măsuri de securitate draconice pentru a preîntâmpina orice intenție de a organiza manifestații. În ultimele săptămâni, regimul comunist a cenzurat masiv internetul și a amenințat cu o campanie de arestări în rândul disidenților.

 
Emisiune realizată de Anca Năstase