Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hopsice Casa Speranţei - premiată la Gala Societăţii Civile, nerecunoscută de Ministerul Sănătăţii

România e la coada clasamentului mondial în ce priveşte îngijirea bolnavilor incurabili – arată un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Îngrijirile paliative nu se numărără între serviciile oferite de sistemul public de sănătate, iar Guvernul refuză să ofere statut de utilitate publică celei mai mari fundaţii care lucrează în domeniu.

Între timp, Hospice Casa Speranţei a fost premiată la Gala Societăţii Civile la două categorii: Implicare socială şi Servicii de Asistenţă Socială.

De la înființarea sa, în urmă cu 22 de ani, Hospice a ajutat peste 15 mii de persoane care sufereau de boli incurabile şi a creat un centru de referință la nivel global în domeniul paliației, unde s-au specializat peste 12 mii de cadre medicale din România și alte 16 țări. Despre activitatea Hospice şi statutul îngrijirilor paliative în România, am stat de vorbă cu Mălina Dumitrescu, director de programe la Hospice Casa Speranţei.

OMS, conform căreia accesul la îngrijiri paliative este un drept uman, adaugă că există, în fiecare an, circa 20 de milioane de pacienți aflați la sfârșitul vieții care au nevoie de astfel de îngrijiri. Dintre aceștia, 6% sunt copii. România se numără între cele 20 de ţări ale lumii care nu acordă astfel de servicii în sistemul public.

Ascultă emisiunea Sănătatea Fm - 11 iunie