Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 25 iunie 2014

basescu_demisie.jpg

Parlamentul cere demisia președintelui Traian Băsescu

Parlamentul cere demisia de onoare a președintelui Traian Băsescu. Declarația politică inițiată de Călin Popescu Tăriceanu a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare. Șeful statului a anunțat deja că își va duce mandatul până la capăt.

sumarul emisiunii 40 de minute

Cu o zi înaintea Consiliului European de la Bruxelles, premierul britanic cere un vot al liderilor  europeni asupra nominalizării lui Jean Claude Juncker pentru poziția de șef al Comisiei Europene. David Cameron este cel mai vehement opozant al fostului premier luxemburghez dar poziția sa nu beneficiază de susținere în rândul statelor membre.

NATO întinde o mână Georgiei încercând să nu supere prea tare Rusia. Alianța Nord-Atlantică va propune  fostei republici sovietice o cooperare strânsă, dar nu aderarea.  Ucraina va avea și ea garanții de securitate în contextul agresiunii rusești. 

Irakul se afundă în haos pe zi ce trece. Aripa siriană a rețelei teroriste Al-Qaida și rebelii din Statul Islamic în Irak şi Levant au fuzionat într-o localitate de la granițe irakiano-siriană. Între timp, la Bagdad, premierul  Nuri al-Maliki exclude formarea  unui guvern naţional de urgenţă care ar facilita ofensiva împotriva insurgenţilor sunniţi.

Iar Guvernul  are planuri mari pentru firmele mici și mijlocii și vrea ca până în 2020 numărul acestora să crească cu 40%. Asta înseamnă 670.000 de IMM-uri în care să lucreze peste 3 milioane de angajați. Ce șanse are planul executivului să devină realitate vă spunem în această seară.