Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 26 iunie 2014

acord_de_asociere.jpg

Republica Moldova semnează vineri Acordul de Asociere cu UE

Liderii europeni sunt reuniți în Consiliu la Bruxelles. Principalul moment al acestui summit se va consuma mâine când Republica Moldova, Ucraina și Georgia semnează acordurile de asociere cu UE.  Traian Băsescu va discuta cu omologii săi şi despre ce portofoliu va ocupa România în viitoarea Comisie Europeana. Ce şanse are Dacian Cioloş să rămână în executivul comunitar sau chiar la cârma agriculturii europene discutăm în această seară.

sumarul emisiunii 40 de minute

Pe acest fond, Moscova anunță că va introduce "măsuri de protecţie" împotriva Moldovei, Ucrainei şi Georgiei dacă se va dovedi că acordurile de asociere pe care aceste ţări le vor semna cu Uniunea Europeană vor afecta economia rusă. Moscova este îngrijorată că pe piața celor trei state vor pătrunde din ce în ce mai multe produse europene, în detrimentul celor rusești. În aceste condiții și exporturile către cele trei foste republici sovietice se vor diminua.

 Semnalele de alarmă cu privire la efectele negative ale reducerii contribuțiilor la asigurările sociale se înmulțesc. Surprinzător și sindicaliștii avertizează că măsura ar putea crea mari dezechilibre economice. Guvernul a decis unilateral reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, de la 1 octombrie.

Iar adulții care se uită la televizor cel puțin trei ore pe zi sunt expuși unui risc dublu de moarte prematură față de cei care petrec mai puțin în fața micului ecran. Asta au stabilit cercetătorii spanioli de la care o să aflăm și cât ar trebui de fapt să stăm în fața televizorului ca să nu avem probleme.