Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 4 septembrie 2014

summit_nato.jpg

Țara Galilor, summit NATO 2014

Pe fondul celei mai grave crize dintre Moscova şi occidentali de la sfârşitul Războiului Rece, la Newport, în Țara Galilor a început summitul NATO. În contextul provocărilor Rusiei, principala preocupare a aliaților este situația din Ucraina.

sumarul emisiunii 40 de minute

Parisul decide să suspende livrarea primei nave Mistral către Rusia, livrare prevăzută pentru luna octombrie. Statele Unite au exercitat presiuni la cel mai înalt nivel, timp de luni de zile, împotriva acestui contract dintre Franta si Rusia. Totuși Moscova anunță că se așteaptă ca guvernul francez să-și respecte obligațiile contractuale.

Președintele ales al Comisiei Europene  Jean Claude Juncker a audiat-o astăzi  la Bruxelles, pe Corina Crețu pentru postul de comisar european. Deocamdată nu știm ce portofoliu va fi atribuit Bucureștiului. Audierea europarlamentarului PSD ridică la 9 numărul femeilor candidat, așadar din acest punct de vedere echipa are șanse să treacă de votul Parlamentului European. 

Deși nu a precizat de la ce dată, Victor Ponta a anunțat  că  taxa pe construcțiile speciale se va reduce de la 1,5% la 1% iar toate veniturile încasate vor intra în bugetele autorităților locale. Premierul a susținut în repetate rânduri că aplicarea acestei taxe este necesară în vederea obținerii unor fonduri pentru investiții. Însă în cele câteva luni de când se aplică, taxa pe stâlp a afectat foarte mult activitatea marilor companii.

Iar fostul preşedinte Nicolas Sarkozy ar putea intra din nou în atenția justiției franceze. Sunt anchetate între altele condițiile în care au fost organizate mai multe zboruri private ale fostului lider de la Elysee, în perioada decembrie 2012 – martie 2013. Există informații că aeronava respectivă era folosită pentru trafic de droguri între Franța și Republica Dominicană.

Emisiune realizată de Anca Năstase